Recept

 

 

Här tänkte jag & Owe dela med oss lite, av vårat gemensamma intresse för det goda i livet...mat, matlagning & dryck.

Sidan kommer fyllas på med recept & förhoppningsvis lite bilder på maten, kontinuerligt.

 


 

Vita bönor kokta som risotto

2 schalottenlökar, finhackade
2 tunt skivade vitlöksklyftor
4 msk olja
2 dl vitt vin
½ hönsbuljongtärning
2 förpackningar stora vita bönor, sköljda
1 dl riven god parmesanost
1 knippa alt. 1 kruka finhackad persilja
finrivet skal från ½ citron
salt & svartpeppar

Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull utan att det får färg.
Häll i vinet och låt koka ihop några minuter.
Lägg i bönor och buljong, låt koka ytterligare några minuter (ca 5 min). Ta av från värmen och rör i ost, persilja och citronskal.
Smaka av med salt och peppar.
Vid servering hyvla över mer parmesan.

Vintips!


Christmann Riesling Trocken, Pfals, Tyskland.

Vitt, jätte gott vin till

 

 

 

Tonfisksallad med Borlottibönor och ägg

1 romansallad nerskuren
3 tomater, skurna i bitar
1 röd paprika, skuren i bitar
½ rödlök, skivad
1 burk Berlottibönor, sköljda
1 burk tonfisk i olja (godast)
12 stora gröna oliver
2 msk stora kapris
4 hårdkokta stora ägg
4 msk olja
3 msk vitvinsvinäger

Blanda samtliga ingredienser smaka av med salt och peppar

Vintips!

Ett moselvin är gott till

 


 

Svarta bönor med vitlök, citron och parmesan

3 msk olja
1 finriven vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
salt & peppar
1 förpackning svarta bönor, sköljda
rucola sallad, grovt skuren
1 stor knippa persilja eller 1 kruka, finhackad
parmesanost
 

Blanda olja, vitlök och citronsaft.


 Smaka av med salt & peppar.

Vänd ner bönor, ruccola och persilja.

Lägg på tallrik och hyvla över parmesan.



 

Ris med grönsaker & kassler

(gott, enkelt & billigt till många)

4 portioner ris
300 gr kassler, strimlat
1 purjolök, skivad
1 röd chili, finhackad
3 vitlöksklyftor, fint skivade
2 paprika olika färger, strimlad
200 gr haricotsverts
2 msk rapsolja el. liknade
2 msk kinesisk soja
1 dl jordnötter
färsk koriander (kan uteslutas)
sötsur chilisås
1 äpple strimlat

Heta upp olja i en wok eller stor stekpanna.
Fräs chili, vitlök och kassler.
Tillsätt purjo, paprika och efter någon minut haricotsverts och äpple. Låt bli riktigt hett.

Droppa över soja och strö över jordnötter, garnera med koriander.


 Servera med ris



 

Pesto 1,5 dl

2 dl färska basilika blad
0,5 dl slätbladig persilja
1 vitlöksklyfta
0,5 dl pinje eller valnötter
ca 1 dl olivolja
0,5 dl riven parmesan
salt & peppar

Blanda all ingredienser utom olja och ost i en mixer.

Tillsätt sedan den rivna osten och oljan.

Smaka av med salt och peppar


 

Pasta med Maries kycklinggryta

4 port

3 kycklingfiléer, strimla
2 msk pesto
3 dl grädde
10 soltorkade tomater i olja
1 dl riven parmesanost
salt, peppar

Pasta

Koka pastan enl. anvisning, tagliatelle är gott till denna rätt.

Stek kycklingen i oljan som tomaterna ligger i.


Tillsätt grädde, pesto och klipp i tomaterna.

Sist blanda ner parmesanosten så att den smälter ner, smaka av med

 salt & peppar



 

Mustig chiligryta a la Anna

 

500 gram högrev, fransyska eller vad du har för nötkött skuret i ganska små bitar (mindre än vanliga grytbitar)
olivolja
2 gula lökar, i bitar
3-4 vitlöksklyftor, hackade
2 burkar tomater
2 msk rödvinsvinäger
1 msk chilipulver
1 röd chilifrukt
1 burk vita bönor sköljda
salt & peppar

Bryn köttet i en stor stekgryta runt om.
Låt löken fräsa med en liten stund, var noga med att löken inte ska bli brun.
Häll i tomater, rödvinsvinäger och chilipulver.
Låt koka utan lock på medelsvagvärme ca 30 minuter.
Nu tar du i chilin (efter smak) och fortsätter koka till chilin är klar, köttet mört och det är mer gryta än soppa.
 Slå i bönorna och låt hela rätten bli genomvarm.

Serveras med ris eller matvete

 


 

Kidneybönor med chili, tomat, blekselleri & rödlök
4 port

1 förpackning Kidneybönor, sköljda
½ röd chili, tunt skivad
4 Cocktailtomater, skivade
1 stjälk blekselleri, tunt skivad
½ rödlök, finhackad
2 msk olja
2 msk vitvinsvinäger
1 stor knippa eller 1 kruka finhackad persilja
salt & svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser & smaka av med ev. mer salt & peppar

 

Bönsallad med selleri & chili

1 paket blandade bönor, sköljda
1 paket stora vita bönor, sköljda
1 röd chili, hackad
1 stjälk selleri m blast
1 vitlöksklyfta, riven
4 msk olja
2 msk
rödvinsvinäger
salt & peppar

Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar



 

Kanariepotatis & mojo

Potatisen
1 kg potatis
0,5 kg salt
Koka upp vatten & salt.
 Lägg i potatisen (vattnet ska precis täcka potatisen.
Fyll på med ännu mer salt tills potatisen flyter (går åt ganska mycket).
 Sjud ca 20 minuter.
Dra ner värmen och häll av vattnet.
Skaka kastrullen och ställ på eftervärme tills saltet kristalliserat sig. Dra av från plattan och lägg ett hushållspapper över tills potatisen är ”skrynklig”

 

Mojo
12 vitlöksklyftor
5 msk vitvinsvinäger
1 tsk mald spiskummin
1 dl hackad koriander
1 tsk salt
2 dl olivolja

Mixas till en jämn smet.
Smaka av behövs kanske både lite mer salt och peppar, allt avhängt av hur stark vitlöken är.

Serveras med en riktigt god stekt eller grillad köttbit


 

 

Johannas kyckling gratäng med Taco

 

1 grillad kyckling, rensad och urbenad
1 rödlök, finhackad
4 msk taco sås
2 dl grädde
1 paket taco krydda
2 tomater
2 dl riven ost
1 dl rostade cashewnötter

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka upp grädde, tillsätt taco krydda och låt koka ihop några minuter. Lägg därefter i kycklingen och låt koka med en liten stund.
Slå över i en smörad form (eller teflon)
Lägg på tomater, häll över lite taco sås, strö över osten och fördela nötterna.

Grädda i ugnen ca 20 minuter



 

Chimichurri


Kan användas till sås eller marinad

2 ½ dl olivolja
1 dl rödvins vinäger
1 dl finhackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 dl finhackad röd paprika
1 dl finhackad grön paprika
1 dl hackad persilja
1 ½ msk finhackad röd chili
1 ½ msk torkad oregano
1 kryddmått tabasco
1 tsk salt

Blanda och låt stå kallt.

För att göra en riktigt god argentinsk måltid tar man entrecote, kycklingklubbor och starka korvar.
Marinera i chimchurrin (eller annan enkel marinad) låt ligga ett par timmar.
Torka av köttet lite innan grillning.
Gott är att slå överbliven marinad (chimchurri) över potatis och råstek till.

Vill man äta chimshurri som sås är det bra om den är riktigt finhackad alt.

 Mixas till en slät sås

 

 

Leverstuvning a la Anna

 

ca 500 gr Lever i bit
Mjöl
Salt
Peppar
Chilifrukt
Capris
Grädde

Börja med att blanda mjöl, salt och vitpeppar. Snåla inte med salt och peppar.
Skiva levern och dela i bitar, panera och stek. Stek inte levern länge då blir den seg och hård. När köttsaft kommer upp genom paneringen är det dags att vända.
Lägg levern i en kastrull slå på vatten så det täcker och koka ca 30 minuter.
Låt allt kallna, därefter riv levern på rivjärn (eller liknande) och tillbaks i kastrullen med vätskan levern kokat i.
Finskiva Chilifrukten men kärnor och allt och ta i efter vad ni känner magen fixar. Red av med mjölblandningen som blev kvar efter paneringen. Slå i grädde och låt koka till en kraftig stuvning. När rätten är klar ta i några matskedar kapris.

Servera med ris, kokta morötter och lingon.

 

 

Handbolls VM sallad på räkor.

 

600 gram färska räkor
2 Avocado
4 Tomater
röd paprika
2-4 ägg
Sallad

Sås
1 burk röd stenbitsrom
1 liten burk Creme Fraiche
1 liten rödlök finhackad
ca 1/2 dl majonäs
Citronpeppar

Skala räkorna och blanda med tomat (där kärnhuset är borttaget för att det inte ska bli så "blött") paprika, hackat ägg och tärnad avocado.

Blanda med såsen försiktigt så det inte bli "mosigt".
Servera med en krans av sallad.

 

 

Fläskfilé med Gorgonzola och blomkåls puré GI

(fritt tolkat ur boken Enkla luncher och middagar av Ola Lauritzson)

4 pers

800 g fläskfilé
200 g gorgonzola
1 stort blomkålshuvud
smör
salt
peppar
1 liten burk Crème fraiche

·         Stek köttet på hög värme tills det fått en vacker stekyta, gärna i portionsbitar.

·         Ta bort från pannan och skär ett djupt snitt i köttet där du lägger ner bitar av gorgonzolan.

·         Baka i ugnen i ca 20 min i 200 grader tills köttet är klart.

·         Bryt blomkålen i små bitar och koka till det är klart (börja koka när köttet sätts in i ugnen så blir allt klart samtidigt)

·         Mixa blomkålen tillsammans med smör, salt & peppar.

·         Servera med en grönsallad och en sås gjord på crème fraiche som får koka ihop med det sista av gorgonzolan.

 

 

Biff Rydberg på GI vis


4 port

800 g nötkött, tärnat (i detta fall oxfilé, går bra med annat mört kött också)
Smör till stekning
2 gula hackade lökar
Salt, Peppar
2 zucchini hackade med skal & allt
4 äggulor
4 msk Crème fraiche
1 msk grovmald senap typ Skånsk senap

·         Stek köttet med löken, salta & peppra

·         Stek Zucchinin i en egen stekpanna, salta & peppra

·         Blanda senap med crème fraiche

Servera med äggula och senapskräm.

 

 

 

Anna & Ove.